om de gunstige og skadelige egenskapene til kikerter

om de gunstige og skadelige egenskapene til kikerter

Hvordan påvirker det kroppen å spise det og hva er kikertenes viktige egenskaper for kroppen?
Kikerter kan spises i stedet for kjøtt, gir kroppen protein og hjelper til med å forebygge hjerte- og karsykdommer.

Kikerter er en rik kilde til proteiner, fett, fiber, jern, kalsium, magnesium, mangan, selen, sink, silisium, fosfor, kobolt og vitaminene A, B1, B2, B3, C, B6, PP. Den har et relativt lavt kaloriinnhold sammenlignet med andre belgfrukter og er ledende i mengden av essensielle aminosyrer for kroppen – metionin og tryptofan.
Kikertkorn inneholder:
opptil 30 % protein, som kan sammenlignes med eggprotein når det gjelder fordeler;
opptil 8 % olje, 50–60 % langsomme karbohydrater;
ca 2–5 % mineraler.

Ernæringsfysiologen listet opp de fordelaktige egenskapene til kikerter:

Kikerter hjelper deg med å miste overflødig vekt, hjelper deg med å bli kvitt overflødig vekt på grunn av de essensielle aminosyrene i sammensetningen, som er ansvarlige for en jevn metabolisme. Plantefiberen i kikerter fyller fordøyelseskanalen og hjelper til med å kontrollere mengden mat som spises.

Gjenoppretter skadet kroppsvev!
Kikerter inneholder en aminosyre som heter lysin, som er ansvarlig for å regulere immunsystemet. Det hjelper kroppen med å produsere antistoffer mot invaderende virus, og aktiverer dermed vekst og regenerering av skadet vev. Antioksidanter og vitaminer i kikerter regulerer cellulær aktivitet, noe som er bra for huden: Regelmessig tilstedeværelse av kikerter i kosten vil gjøre den jevnere og mer elastisk.

Hjelper tarmene
Ved systematisk bruk av kikerter etableres regelmessig avføring, noe som er spesielt viktig for kvinner både under graviditet og overgangsalder, når fordøyelsen lider på grunn av hormonelle endringer.

Kikerter normaliserer blodtrykket
Å spise kikerter senker natriuminnholdet i kroppen, noe som fører til regulering av blodtrykket. Dette er av stor betydning for kvinner i overgangsalderen, når kroppen mister østrogen i store mengder, noe som kan føre til hypertensjon. I tillegg reduseres blodtrykket på grunn av den milde vanndrivende effekten av kikerter.

Kikerter forhindrer anemi
Kikerter inneholder mye jern, kalsium og fosfor, så de fyller opp vitaminsammensetningen i beinvevet, og styrker dermed bein og beskytter dem mot brudd. Jernet i kikerter fyller også på hemoglobinmangel, og folsyre er nyttig for gravide kvinner, da det påvirker dannelsen av et sunt nervesystem til det ufødte barnet.

Hjelper med å bygge muskelmasse
Fullstendig vegetabilsk protein i belgfrukter hjelper idrettsutøvere raskt og trygt å få muskelmasse. Mangan styrker brusk- og leddvevet til idrettsutøvere, og en liten porsjon kikerter gir kroppen tilførsel av energi for hele dagen.

Kikerter støtter kroppen mot cøliaki, diabetes og glutenallergi.
Hvis du er glutenintolerant, anbefaler leger å erstatte tradisjonelt brød med kikertflatbrød, som gir kroppen protein og sunne langsomme karbohydrater. Kikertretter kan også inntas av personer som lider av diabetes, da kikerter har lav glykemisk indeks og normaliserer blodsukkernivået. Er du allergisk mot gluten fra hvetemel, er kikertflatbrød et verdig alternativ.

Det er viktig å huske den mulige skaden av kikerter

Som alle medlemmer av belgfruktfamilien, øker kikerter gassdannelsen i tarmen. Dette kan forårsake en ubehagelig følelse av tyngde i magen. Hos personer med sykdommer i mage-tarmkanalen, lever- og bukspyttkjertelsykdom, samt pankreatitt og irritabel tarm, kan kikerter forårsake flatulens, oppblåsthet og smerte. Det anbefales heller ikke å innta kikerter hvis du har sår, blærebetennelse, gikt og tromboflebitt.

share: Facebook Twitter om de gunstige og skadelige egenskapene til kikerter