за полезните и вредните свойства на нахута

за полезните и вредните свойства на нахута

Как се отразява консумацията му на организма и какви са важните свойства на нахута за организма?
Нахутът може да се яде вместо месо, снабдява организма с протеини и помага за профилактиката на сърдечни и съдови заболявания.

Нахутът е богат източник на протеини, мазнини, фибри, желязо, калций, магнезий, манган, селен, цинк, силиций, фосфор, кобалт и витамини А, В1, В2, В3, С, В6, РР. Има сравнително ниско калорично съдържание в сравнение с други бобови растения и е лидер по количество незаменими за организма аминокиселини — метионин и триптофан.
Зърното от нахут съдържа:
до 30% протеин, който може да се сравни с яйчния протеин по отношение на ползите;
до 8% масло, 50–60% бавни въглехидрати;
около 2–5% минерали.

Диетологът изброи полезните свойства на нахута:
полезни свойства на нахут

Нахутът ви помага да се отървете от наднорменото тегло, помага да се отървете от излишните килограми поради незаменимите аминокиселини в състава си, които са отговорни за гладкия метаболизъм. Растителните фибри в нахута изпълват храносмилателния тракт и помагат да се контролира количеството изядена храна.

Възстановява увредените телесни тъкани!
Нахутът съдържа аминокиселина, наречена лизин, която е отговорна за регулирането на имунната система. Помага на тялото да произвежда антитела срещу нахлуващите вируси, като по този начин активира растежа и регенерацията на увредените тъкани. Антиоксидантите и витамините в нахута регулират клетъчната активност, което е полезно за кожата: Редовното присъствие на нахут в диетата ще я направи по-гладка и еластична.

Помага на червата
При системната употреба на нахут се установява редовно изхождане, което е особено важно за жените както по време на бременност, така и при менопауза, когато храносмилането им страда поради хормонални промени.

Нахутът нормализира кръвното налягане
Яденето на нахут намалява съдържанието на натрий в организма, което води до регулиране на кръвното налягане. Това е от голямо значение за жените по време на менопаузата, когато тялото губи естроген в големи количества, което може да доведе до хипертония. Освен това кръвното налягане се понижава поради лекия диуретичен ефект на нахута.

Нахутът предпазва от анемия
Нахутът съдържа много желязо, калций и фосфор, така че попълва витаминния състав на костната тъкан, като по този начин укрепва костите и ги предпазва от фрактури. Желязото в нахута също попълва дефицита на хемоглобин, а фолиевата киселина е полезна за бременни жени, тъй като влияе върху формирането на здрава нервна система на нероденото дете.

Помага за изграждане на мускулна маса
Пълният растителен протеин в бобовите растения помага на спортистите бързо и безопасно да натрупат мускулна маса. Манганът укрепва хрущялите и ставните тъкани на спортистите, а малка порция нахут дава на тялото енергия за целия ден.

Нахутът подпомага организма срещу целиакия, диабет и алергии към глутен.
Ако имате непоносимост към глутен, лекарите съветват да замените традиционния хляб с хлебчета от нахут, които доставят на тялото протеини и здравословни бавни въглехидрати. Ястията от нахут могат да се консумират и от хора, страдащи от диабет, тъй като нахутът има нисък гликемичен индекс и нормализира нивата на кръвната захар. Ако сте алергични към глутен от пшенично брашно, нахутените хлебчета са достойна алтернатива.

Важно е да запомните възможната вреда от нахут
вреда от нахут

Като всеки представител на семейството на бобовите растения, нахутът увеличава образуването на газове в червата. Това може да причини неприятно усещане за тежест в стомаха. При хора със заболявания на стомашно-чревния тракт, заболявания на черния дроб и панкреаса, както и панкреатит и синдром на раздразнените черва, нахутът може да причини газове, подуване и болка. Също така не се препоръчва консумацията на нахут при язва, цистит, подагра и тромбофлебит.

share: Facebook Twitter за полезните и вредните свойства на нахута