για τις ευεργετικές και βλαβερές ιδιότητες των ρεβιθιών

για τις ευεργετικές και βλαβερές ιδιότητες των ρεβιθιών

Πώς η κατανάλωσή του επηρεάζει τον οργανισμό και ποιες είναι οι σημαντικές ιδιότητες του ρεβυθιού για τον οργανισμό;
Τα ρεβίθια μπορούν να καταναλωθούν αντί για κρέας, παρέχουν στον οργανισμό πρωτεΐνη και βοηθούν στην πρόληψη καρδιακών και αγγειακών παθήσεων.

Τα ρεβίθια είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, λιπών, φυτικών ινών, σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, μαγγανίου, σεληνίου, ψευδαργύρου, πυριτίου, φωσφόρου, κοβαλτίου και βιταμινών A, B1, B2, B3, C, B6, PP. Έχει σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες σε σύγκριση με άλλα όσπρια και είναι πρωτοπόρος στην ποσότητα των απαραίτητων για τον οργανισμό αμινοξέων — μεθειονίνης και τρυπτοφάνης.
Ο κόκκος ρεβιθιού περιέχει:
έως και 30% πρωτεΐνη, η οποία μπορεί να συγκριθεί με την πρωτεΐνη αυγού όσον αφορά τα οφέλη.
έως 8% λάδι, 50–60% αργοί υδατάνθρακες.
περίπου 2-5% ορυκτά.

Ο διατροφολόγος απαρίθμησε τις ευεργετικές ιδιότητες των ρεβιθιών:
ευεργετικές ιδιότητες των ρεβιθιών

Τα ρεβίθια σας βοηθούν να χάσετε το περιττό βάρος, σας βοηθούν να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά λόγω των απαραίτητων αμινοξέων στη σύνθεσή του, τα οποία είναι υπεύθυνα για έναν ομαλό μεταβολισμό. Οι φυτικές ίνες στα ρεβίθια γεμίζουν το πεπτικό σύστημα και βοηθούν στον έλεγχο της ποσότητας της τροφής που καταναλώνεται.

Αποκαθιστά τους κατεστραμμένους ιστούς του σώματος!
Τα ρεβίθια περιέχουν ένα αμινοξύ που ονομάζεται λυσίνη, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Βοηθά το σώμα να παράγει αντισώματα στους εισβολείς ιούς, ενεργοποιώντας έτσι την ανάπτυξη και την αναγέννηση των κατεστραμμένων ιστών. Τα αντιοξειδωτικά και οι βιταμίνες στα ρεβίθια ρυθμίζουν την κυτταρική δραστηριότητα, κάτι που είναι καλό για το δέρμα: Η τακτική παρουσία ρεβιθιών στη διατροφή θα το κάνει πιο απαλό και ελαστικό.

Βοηθά τα έντερα
Με τη συστηματική χρήση των ρεβιθιών καθιερώνονται τακτικές κενώσεις, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες τόσο στην εγκυμοσύνη όσο και στην εμμηνόπαυση, όταν η πέψη τους υποφέρει λόγω ορμονικών αλλαγών.

Τα ρεβίθια ομαλοποιούν την αρτηριακή πίεση
Η κατανάλωση ρεβιθιών μειώνει την περιεκτικότητα σε νάτριο στον οργανισμό, γεγονός που οδηγεί στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για τις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση, όταν το σώμα χάνει οιστρογόνα σε μεγάλες ποσότητες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση. Επιπλέον, η αρτηριακή πίεση μειώνεται λόγω της ήπιας διουρητικής δράσης των ρεβιθιών.

Τα ρεβίθια προλαμβάνουν την αναιμία
Τα ρεβίθια περιέχουν πολύ σίδηρο, ασβέστιο και φώσφορο, επομένως αναπληρώνουν τη σύνθεση βιταμινών του οστικού ιστού, ενισχύοντας έτσι τα οστά και προστατεύοντάς τα από κατάγματα. Ο σίδηρος στα ρεβίθια αναπληρώνει επίσης την ανεπάρκεια αιμοσφαιρίνης και το φολικό οξύ είναι χρήσιμο για τις έγκυες γυναίκες, καθώς επηρεάζει το σχηματισμό ενός υγιούς νευρικού συστήματος του αγέννητου παιδιού.

Βοηθά στο χτίσιμο μυϊκής μάζας
Η πλήρης φυτική πρωτεΐνη στα όσπρια βοηθά τους αθλητές να αποκτήσουν γρήγορα και με ασφάλεια μυϊκή μάζα. Το μαγγάνιο ενισχύει τους χόνδρους και τους ιστούς των αρθρώσεων των αθλητών και μια μικρή μερίδα ρεβίθου δίνει στον οργανισμό τροφοδοσία ενέργειας για όλη την ημέρα.

Τα ρεβίθια υποστηρίζουν τον οργανισμό με κοιλιοκάκη, διαβήτη και αλλεργίες στη γλουτένη.
Εάν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη, οι γιατροί συμβουλεύουν να αντικαταστήσετε το παραδοσιακό ψωμί με ψωμάκια από ρεβίθια, τα οποία παρέχουν στον οργανισμό πρωτεΐνες και υγιεινούς αργούς υδατάνθρακες. Τα πιάτα με ρεβίθια μπορούν να καταναλωθούν και από άτομα που πάσχουν από διαβήτη, καθώς τα ρεβίθια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και ομαλοποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Εάν είστε αλλεργικοί στη γλουτένη από αλεύρι σίτου, τα ρεβίθια είναι μια άξια εναλλακτική λύση.

Είναι σημαντικό να θυμάστε την πιθανή βλάβη των ρεβιθιών
ζημιά από τα ρεβίθια

Όπως κάθε μέλος της οικογένειας των οσπρίων, τα ρεβίθια αυξάνουν τον σχηματισμό αερίων στα έντερα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα δυσάρεστο αίσθημα βάρους στο στομάχι. Σε άτομα με παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα, ασθένειες του ήπατος και του παγκρέατος, καθώς και παγκρεατίτιδα και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τα ρεβίθια μπορεί να προκαλέσουν μετεωρισμό, φούσκωμα και πόνο. Επίσης, δεν συνιστάται η κατανάλωση ρεβιθιών εάν έχετε έλκη, κυστίτιδα, ουρική αρθρίτιδα και θρομβοφλεβίτιδα.

share: Facebook Twitter για τις ευεργετικές και βλαβερές ιδιότητες των ρεβιθιών